Filter by:
This project aims to evaluate the potential use of species of the Leguminosae family that occur in the State of Amapá and to prospect for microorganisms and associated bioactive compounds for use in agriculture and the food industry. Status: Completed Start date: 01/12/2018 |
This project that integrates the AgroNano Network aims to develop new materials of biological origin - Biodegradable compounds - from renewable sources, using nanotechnology and advanced characterization techniques. In other words, it aims to develop bionanocomposites containing nanoparticles out of agricultural products and by-products, adding value to different supply chains. As a result of this proposal, different products are expected to be obtained: cellulose nanostructures, nanostructured Status: Completed Start date: 01/04/2011 |
Cowpea bean cultivars biofortified plants with high commercial value, with production potential for green beans and snap beans, define a plant ideotype for green bean production, and select strains of rhizobia and actinobacteria to promote increased productivity of selected cowpea genotypes . Considering that the development of low-cost technologies such as the biofortification of cowpea bean cultivars and the co-inoculation of cowpea bean with rhizobium and other growth-pr ...Status: Completed Start date: 01/07/2022 |
The banana tree is cultivated in a total area of 456 thousand hectares in Brazil, distributed among all the Federative Units, reaching a production of 6.63 million tons. The planted area varies between 174 ha in the Federal District and 64.9 thousand ha in the State of Bahia and the productivity between 24.8 tons per ha in the state of Rio Grande do Norte and 7.9 tons per ha in the State of Rio de Janeiro. According to a survey by the IBGE, in the State of Amapá in 2017, among the 3,0 ...Status: Completed Start date: 01/09/2022 |
The availability of water for domestic, industrial, and agricultural use is of fundamental importance to the social and economic development of the arid and semi-arid regions. In the Brazilian semi-arid region, agricultural exploration is becoming more and more dependent on irrigation. Unfortunately, with the increase of irrigated areas, associated with the inadequate management of soil and water, the progressive increase of soil salinisation levels has been observed. In addition, the population Status: Completed Start date: 01/04/2011 |
*Content only available in Portuguese Mesmo diante de um cenário de insegurança alimentar e da dificuldade de integrar as possíveis soluções, o mundo descarta em torno de um terço do alimento produzido globalmente, o equivalente a 1,3 bilhões de toneladas anuais. Quase a metade dessas perdas é de frutas (45%), notadamente das frutas tropicais climatéricas, devido à sensibilidade e à produção autocatalítica do etileno – o principal hormônio da maturação e da senescência após a colheita. Nesse contexto, a remoção do etileno, um compos ... Status: Completed Start date: 01/07/2020 |
*Content only available in Portuguese Nas áreas litorâneas, nos sertões do semiárido de alta altitude e nos sertões do semiárido de baixa altitude, o oídio, as brocas e a traça-das-castanhas têm sido uma constante ameaça por causar significativas quedas de produção e perdas econômicas em milhões de reais. Algumas estratégias de manejo do oídio e das pragas têm se limitado às regiões litorâneas, mas com o avanço da cajucultura sertão adentro pouco se tem utilizado do conhecimento já existente e, quando aplicado, os mesmos não surtem ... Status: In progress Start date: 01/06/2020 |
*Content only available in Portuguese Alternativas de base vegetal como “leites” e “carnes” vegetais com sabor, aroma e textura praticamente idênticos aos originais têm aumentado sua popularidade ao longo dos últimos anos. Alimentos que excluem qualquer tipo de produto de origem animal em sua formulação estão sendo denominados como “plant-based foods”, e são considerados como alimentos do futuro. Nos últimos anos, pesquisas realizadas pela Embrapa Agroindústria Tropical definiram um processo de tratamento do bagaço de caju – princip ... Status: Completed Start date: 01/06/2020 |
*Content only available in Portuguese A nanocelulose bacteriana (NCB), há muito reconhecida como uma nanocelulose promissora, permanece confinada a um produto alimentício “tradicional” (nata de coco), disponível em países asiáticos e a poucos produtos biomédicos. No entanto, seu potencial em alimentos é indiscutível e, tecnicamente, pode superar a nanocelulose de origem vegetal, dadas suas peculiaridades. Aqui são propostas aplicações de NCB na área de alimentos. O foco é desenvolver produtos à base de NCB com atributos adicionais d ... Status: Completed Start date: 01/01/2021 |
*Content only available in Portuguese O cajueiro (Anacardium occidentale L.) é cultivado em 11 estados brasileiros, sendo 91,9% da área apenas nos estados do Ceará, Piauí e Rio Grande do Norte. Apesar da castanha ser o principal produto comercial, o pedúnculo representa, hoje, importante fator na viabilização da cultura, pela agregação de valor. São cultivados os tipos anão e comum, sendo que o último ainda representa a maior área, apesar da preferência pelo cajueiro-anão, que vem tendo sua participação aumentada a cada ano. O cajue ... Status: In progress Start date: 01/06/2020 |