Umbu
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Influência de diferentes linhagens de Spondias tuberosa na mesofauna do solo na Região do Semiárido do Brasil
Influence of different provenances of Spondias tuberosa on soil mesofauna in the Semi-arid Region of Brazil.
Significado e impacto:
A mesofauna edáfica corresponde ao conjunto de animais invertebrados que habitam o solo, como lagartas e nematoides com 0,2 a 2 mm de comprimento que se alimentam de matéria orgânica em decomposição ou de outros animais próximos a eles. Ela é essencial para a manutenção da produtividade do sistema, o ciclo de nutrientes e a incorporação de matéria orgânica ao solo. Foi investigada a influência de cinco diferentes linhagens de umbuzeiro na composição e no volume da mesofauna edáfica em diferentes Municípios do Semiárido do Brasil. Foram identificadas duas linhagens que favorecem organismos que realizam processos biológicos de decomposição da matéria orgânica, enquanto outras três permitem o crescimento de organismos que favorecem a saúde biológica do solo de maneira geral. Esses fatores devem ser considerados no momento da escolha de material para plantio do umbuzeiro.
OLIVEIRA, F. G. R. B. de; BARRETO-GARCIA, P. A. B.; SCORIZA, R. N.; SANTOS, D. B. S. de S.; FONSECA, N.; MEDEIROS, W. P.; SANTOS, J. L. O. Influence of different provenances of Spondias tuberosa on soil mesofauna in the Semi-arid Region of Brazil. Journal of Sustainable Forestry, December, 2020.
Abstract:
The quantity and quality of plant residue deposited on the soil and the size of the canopy are conditioning factors for edaphic fauna, mainly due to changes in temperature, soil cover and the supply of food resources. Thus, according to their genetic characteristics, plant species can influence the abundance and diversity of soil invertebrates in different ways. Therefore, the objective of this work was to evaluate the influence of different provenances of Spondia tuberosa on the edaphic mesofauna community. The experimental area is located in the municipality of Contendas do Sincorá, Bahia, Brazil, and is composed of five different provenances of Spondias tuberosa. Mesofauna sampling was performed using the modified Berlese-Tullgren funnel method. The provenances did not influence the total density or richness of the mesofauna. However, it was possible to observe changes in the diversity indexes and in the relationship between mesofauna and dendrometric variables. The Lontra-Minas Gerais provenance (L) provided greater evenness between the mesofauna groups among the studied provenances. Together with América Dourada-Bahia (AD), this provenance favored the occurrence of detritivorous organisms, while Livramento de Brumado-Bahia (LB) and Macaúbas-Bahia (M) provide more conducive microhabitats to the occurrence of a greater number of the edaphic mesofauna groups. Thus, L and AD can optimize biological processes such as organic matter decomposition and nutrient mineralization, while L, LB and M can be more favorable to the overall biological health of the soil. These diferences should be taken into account when choosing Spondias tuberosa provenances, since they can determine changes in biological processes and soil function, especially in semi-arid climate conditions.
Instituições parceiras:
Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB; Embrapa Mandioca e Fruticultura, CNPMF.
Nutrientes e compostos bioativos de polpa, casca e semente de umbu.
Nutrientes e compostos bioativos de polpa, casca e semente de umbu.
Nutrients and bioactive compounds of pulp, peel and seed from umbu fruit.
RIBEIRO, L. de O.; VIANA, E. de S.; GODOY, R. L. de O.; FREITAS, S. C. de; MATTA, V. M. da. Nutrients and bioactive compounds of pulp, peel and seed from umbu fruit. Ciência Rural, Santa Maria, v.49, n. 04, 11 p. e20180806, 2019.
Significado e impacto:
Foram avaliadas a composição nutricional e compostos bioativos do umbu, incluindo polpa, semente, casca e uma polpa comercial do fruto. A polpa comercial e a casca foram analisadas para determinação da composição centesimal e mineral, compostos fenólicos totais e capacidade antioxidante e quanto aos teores de vitamina C e carotenoides. A primeira apresentou melhor composição nutricional em comparação com a polpa fresca e a casca do fruto apresentou maior teor de compostos fenólicos e capacidade antioxidante que a semente e também se destacou pelos seus teores de vitamina C e é rica em compostos bioativos. A semente de umbu apresentou os maiores teores de fibras e ferro evidenciando que os subprodutos do despolpamento do fruto podem ser ingredientes adequados para o desenvolvimento de alimentos mais ricos em nutrientes e compostos bioativos.
Abstract:
The objective of this research was to evaluate the nutritional composition and bioactive compounds of whole umbu fruit, including pulp, seed and peel, and also of a commercial umbu pulp. Samples of the fractions and of commercial pulp were analyzed for determination of minerals and proximate composition, total phenolic and antioxidant activity. Pulps and peel were also analyzed for vitamin C and carotenoids contents. Commercial pulp presented better nutritional composition than fresh pulp (P<0.05) and the peel presented higher phenolic content and antioxidant activity than seed. Peel also stood out by its vitamin C (79 mg.100 g-1) and total carotenoids (2,751 µg.100 g-1) contents, showing that, as the main barrier of the fruit for its protection, it is a fraction rich in bioactive compounds. The highest dietary fiber and iron contents were observed in umbu seed (P<0.05). Therefore, umbu by-products may be ingredients proper for development of food richer in nutrients and bioactive compounds.
Instituicões parceiras:
Universidade Federal do Rio de Janeiro, UFRJ; Embrapa Mandioca e Fruticultura, CNPMF; Embrapa Agroindustria Tropical, CTAA.